TomTom-apps eindelijk ook beschikbaar voor Android

TomTomAndroiD
Kat & Boom

Zeker drie jaar heeft de firma TomTom de spreekwoordelijke kat uit de boom gekeken, en de Android gebruikers laten wachten op een Android versie van TomTom. Is deze interessant, of heeft TomTom de markt aan zich voorbij laten gaan ten gunste van concurrenten zoals NavFree ?We zullen het gaan zien.

Verschuivende markten
In het nog niet eens zo verre verleden moesten navigatie systemen met kunst en vliegwerk weggewerkt worden in de auto, om vervolgens een hele revolutie te ondergaan en in handzame kastjes te transformeren die zich met een zuignap bevestiging tegen de ruit lieten plaatsen.

Ook die markt is echter aan het verschuiven, en wel in de richting van de smartphones.
Stuitend dure toestellen die ondanks de kostprijs van zo’n € 200 toch nog redelijk vlot van de hand gaan voor prijzen rond de € 600 tot € 700.
Die toestellen hebben flink wat in hun mars, en kunnen ondertussen dan ook prima concurreren met de losse navigatie kastjes. Struikelpunt bleef eigenlijk het kaartmateriaal, wat maar niet echt door de gevestigde navigatie orde opgepikt leek te worden.

Uitdaging voor ontwikkelaars navigatie materiaal
TomTom, die eerder in 2007 TeleAtlas overnam, heeft nu eindelijk de handschoen eens opgeraapt, en kwam recent met een navigatieoplossing voor de Android.
De BeNeLux versie zal de uwe worden na een relatief kleine aderlating van € 35 euro. Probleemloos door West-Europa navigeren zal de teller naar € 45 euro laten oplopen, en wie grootse reisplannen heeft en maar gelijk voor de hele Europa versie kiest, zal hier eigenaar van worden na het overmaken van € 60 euro, te minderen op uw vakantie budget, uiteraard. Alleszins een flink pak goedkoper dus dan een los navigatie kastje, laat staan een vast ingebouwd toestel.

Niets voor niets, en toch wel
Bijkomende voordeel van het gebruik van smartphones is de veelal voorziene internet functionaliteit, wat het een stuk makkelijker maakt om het toestel, en dus ook de navigatie software/kaartmateriaal combinatie, te updaten via WiFi. Bijkomende troef in dit geval is dat je voor deze (kwartaal) updates niet hoeft te betalen.
Zo rijden iPhone gebruikers nu al een drietal jaar verloren met gratis actuele kaarten rond, en is te verwachten dat ook de Android gebruikers kunnen profiteren van Lifetime Maps.
Dit is op de standaard losse toestellen van TomTom nog geen standaard.

HD-traffic

Extra’s
TomTom heeft flink wat innovaties, zoals IQ-routes, rijbaangeleiding, gesproken straatnamen en optionele abonnementen op actuele verkeersinformatie HD-Traffic en camera waarschuwingen ook toegankelijk gemaakt voor de Android versie.
Mocht je daar geen gebruik van maken; de applicatie werkt zonder dataverbinding, dus een data abonnement is niet nodig voor het kunnen navigeren an-sich. Kaartmateriaal zal op het toestel zelf opgeslagen worden, wat natuurlijk mede door de flinke resolutie flink wat ruimte op de geheugenkaart kan innemen. Reken op de Europa versie (de meeste uitgebreide) op de 3 tot 4 GigaByte.

Toestel ondersteuning
Het voordeel van Android (zelf merk/type toestel kunnen uitkiezen) wreekt zich nu een beetje ten opzichte van Apple, in die mate dat de TomTom applicatie in tegenstelling tot de iOS versie nog niet op elk toestel loopt; de lijst is zelfs nog schrikbarend kort!
Vermoedelijk heeft TomTom een flinke tijd aan de App moeten sleutelen, toestel specificaties van bijvoorbeeld de Galaxy SIII en de HTC One X waren nog niet voldoende bekend bij de bouwers, en blijken TE geavanceerd te zijn voor deze TomTom app.
Alleen smartphones met een schermresolutie van 800×480 of 854×480 (WVGA) komen in aanmerking voor deze app. Inderdaad, uw tablet valt ook buiten de boot.
TomTom heeft verbetering belooft voor 2013 met een update.

Conclusie
Heb je op dit moment een toestel waar de applicatie probleemloos op werkt, dan is de TomTom app zeker het overwegen waard, en dan met name vanwege de extra’s die er op mogelijk zijn. Ga je die extra’s niet gebruiken, dan blijft Navfree een zeer goed (gratis) alternatief die je ook probleemloos van locatie naar locatie brengt.

TomTomAndroidLink : TomTom AndroiD navigatie app. (BeNeLux versie)

Update 14/2/2012 : Inmiddels worden een hoop andere toestellen wel ondersteund, waaronder ook enkele Tablets. Zie de gebruikers opmerkingen in de app-store alvorens tot eventuele aanschaf over te gaan.