♪♫ Boots, start walking ♫♫♪

gps-schoenJaloers op de de magische schoenen uit de Wizard of Oz? Eén klikje met de hakken is daarbij genoeg om thuis te komen. Dit staaltje fantasie bracht kunstenaar Dominic Wilcox inspiratie voor het ontwerpen van zijn ‘No Place Like Home‘ GPS-schoenen.


Gegeven, het optillen en doen van de stappen zal je zelf nog moeten doen, maar daarna is het gewoon de neus volgen.

Global Footprint project
Dominic werd gecontacteerd door het Global Footprint project in Northamptonshire. Hij besloot schoenen te ontwerpen die nadat je de gewenste locatie met behulp van een USB kabeltje hebt ingevoerd, je kunnen navigeren naar waar je maar wilt.

Interactie via de neus van de schoen
De GPS module zit in de linkerhiel, en wordt geactiveerd met een klak op de grond. De communicatie van de gps met de drager van de schoenen gaat door een ring van LEDs die in de juiste richting oplichten. De rechterschoen is voorzien van een voortgangsindicator die aangeeft hoe ver je nog van je bestemming verwijderd bent, en draadloos met de electronica in de linkerschoenhak communiceert.

Samenwerking
Wilcox werkte bij het ontwerpen van deze lederen schoenen samen met kunst- en technologie-experte Becky Stewart en de lokale schoenmaker Stamp Shoes. De speciale software stippelt je bestemming uit op een kaart die dan via USB geladen wordt in de schoen. Het hele systeem wordt aangedreven door een batterij, zoals die in smartphones.

Techniek
Een rood lipje achter op de linkerschoen bevat de gps-antenne. De schoenen zelf werden gebouwd rond microcontrollers met de naam Arduinos. De keuze voor LED-technologie is ingegeven doordat ze goed zichtbaar moesten zijn bij zonlicht. Door de afstand van schoen tot de ogen van de drager vormen ze een goed alternatief voor een digitale display.

[youtube http://youtu.be/KJC38pqwimQ]