De Fransen zijn niet bepaald gediend van de extra features die sommige navigatie systemen hebben, zoals bijvoorbeeld het melden van flits locaties. De boete’s, die u als buitenlandse toerist per direct dient te voldoen bij staande houding, kunnen oplopen tot 1500 euro.
De motivatie van de Fransen is dat deze flitsinstallaties er natuurlijk alleen zijn voor de veiligheid, negerende de vele (soms fatale) ongelukken die gebeuren door schrik-reacties bij het plotseling ontwaren van een dergelijke installatie. Als verdediging zou u dus met precies dezelfde redenering kunnen stellen dat de waarschuwing van uw navigatie systeem evengoed is voor die zelfde veiligheid, en dat heeft TomTom goed begrepen.
Het doet overigens niet ter zake of u uw navigatie ingeschakeld heeft of niet. Hoe men zal omgaan met niet navigatie gebonden flits waarschuwing systemen, zoals bijvoorbeeld voor de iPhone of AndroiD is niet bekend.
De wet valt echter niet onder het huidige EU-recht. De Europese Commissie gaat de situatie rond het flits waarschuwing verbod in Frankrijk dan ook onderzoeken, en zal de Franse autoriteiten indien nodig om verduidelijking vragen.
Ter kennisgeving; de verplichting van één land aan burgers van een ander land ten aanzien van de uitrusting van de auto, is in het verleden al besloten dat dit niet toegelaten was. Zo kunt u als Nederlander in België bijvoorbeeld geen bekeuring krijgen omdat u geen (in België verplichte) brandblusser in de auto heeft. Frankijk wilt namelijk ook verplichten dat er minimaal twee (2) ademtesters per voertuig aanwezig zijn op straffe van een niet-te-betwisten-want-kosten-baten-is-het-niet-waard boete van 11 euro, en zo nog een aantal begrotingstekorten oplossen veiligheids issues adresseren.
Heeft u overigens een TomTom, dan kunt u handig gebruik maken van het volgende nieuwe tooltje om deze geldgraaierij wet te omzeilen :
– TomTom service Gevarenzones